در حال برگزاری...

جهت دريافت کارت بازرگاني در شهرستانها به اتاقهاي بازرگاني محلي خود و در تهران به خيابان مطهري روبروي سنايي، اتاق بازرگاني صنايع و معادن تهران مراجعه نمائيد.

گواهي مبداء سند مخصوصي است، که در آن مشخصات مبداء کالا و منبع موثق يا شخصي که اختيار صدور آن را دارد، صريحاً ارتباط کالاي موضوع گواهي مبداء را به کشورهاي خاص تصديق مي کند.

کلمه گمرک از ریشه کومرسیوم Commercium اتخاذ شده که در زبانهای فرانسه و انگلیسی کومرس Commerce بمعنی تجارت و مبادله کالا گفته می‌شود. همچنین به معنی حقوقی است که بر کالا و مال التجاره تعلق می‌گیرد و به عقیده بعضی از نویسندگان پس از فتح قسطنطنیه دولت عثمانی این واژه را از زبان یونانی اخذ و با تلفظ ترکی، یعنی کومروک مورد استفاده قرار داده‌است. در فارسی این کلمه از ترکی گرفته شده‌است، در ضمن در معاهدات نادرشاه با سلطان محمودخان اول، پادشاه عثمانی (۱۱۹۵ ه‍. ق) نیز کلمه گمرک ذکر گردیده‌است.
شوراي همكاري گمركي، گمرك را چنين تعريف كرده است : “گمرك سازماني است دولتي كه مسئول اجراي قانون گمرك و وصول حقوق و عوارض ورودي و صدوري و همچنين واردات، ترانزيت و صادرات كالامي باشد.
طبق قانون وظايف زير بر عهده گمرك مي باشد:
• اجراي قانون امور گمركي و آئين نامه اجرائي آن و مقررات عمومي سالانه صادرات و واردات و قراردادهاي بازرگاني و توافق نامه هاي منعقدة پاياپاي.
• اجراي قوانين و مقررات ويژه مربوط به مناطق آزاد تجاري صنعتي و ويژه اقتصادي و بازارچه هاي مرزي
كه اجراي آنها به گمرك ايران محول گرديده است.
• اجراي مقررات بانكي و ارزي، مقررات بهداشتي و قرنطين هاي اعم از حيواني و نباتي، مقررات سازمان انرژي اتمي، مقررات استاندارد و تحقيقات صنعتي، مقررات وزارت ارشاد اسلامي، مقررات وزارت صنايع و معادن .
• اعمال مقررات گمركي درباره معافيتها و ممنوعيتها .
• اعمال قوانين و مقررات مربوط به تشويق صادرات و حفظ گونه هاي كمياب گياهي و جانوري .
• انجام تشريفات گمركي واردات موقت ، صادرات موقت، كابوتاژ، ترانزيت داخلي ، ترانزيت خارجي و كالاهاي مرجوعي و انتقالي بسته ها و پيكهاي سياسي و ، (Free shop)

• اعمال مقررات گمركي در مورد فروشگاههاي آزاد همچنين محمولات و مرسولات پست بين المللي .
• اعمال مقررات ضددامپينگ و مقابله با جرايم سازمان يافته بين المللي  .
• اعمال مقررات مربوط به حفاظت جامعه در مقابل ورود كالاهاي حاوي مواد پرتوزا، آلوده ، خطرناك و زيان آور و مخرب لايه ازون.
• اجراي مقررات مربوط به تخلفات و قاچاق گمركي و ضبط و نگهداري كالا و تعقيب موضوع.
• تحويل گرفتن كالاهاي وارداتي و صادراتي و مسافري از طريق هوايي، زميني و دريایي و نگهداري و
حفاظت آنها در انبارها و اماكني كه زير نظر گمرك ايران اداره مي شوند.
• اخذ حقوق و عوارض و هزينه هاي گمركي و غير گمركي كه وصول آنها به عهده گمرك ايران محول گرديده و ترخيص و تحويل كالا به صاحب يا نماينده قانوني صاحب كالا.
• اجراي مقررات مربوط به حق العمل كاري در گمرك ايران .
• انجام تشريفات و مقررات مربوط به كالاهاي متروكه و ضبطي.
• بررسي اسناد ترخيص كالا به منظور احراز صحت شرايط ترخيص و وصول كسر دريافتي يا استرداد اضافه دريافتي.
• رسيدگي و حل اختلافات ناشي از اجراي قانون و مقررات گمركي.
• بررسي و انجام امور مربوط به توصيه هاي سازمان جهاني گمرك و همچنين اجراي قراردادهاي گمركي كه به تصويب مجلس شوراي اسلامي رسيده باشد.
• بررسي قوانين و مقررات گمركي جاري و تهيه طرحها و روشهاي اصلاحي به منظور انطباق آنها با مقتضيات گمركي و تحولات اداري .
• انجام تشريفات گمركي مربوط به معاملات پاياپاي مرزي و مبادلات مرزي.
• تهيه و تنظيم آمار واردات و صادرات كالاهاي مختلف به كشور و تجزيه و تحليل لازم به منظور دستيابي به الگوي مناسب در زمينه صادرات و واردات .
• انجام اقدامات لازم در خصوص بررسي نوع كالاهاي وارده و صادره و تهيه گزارش و تحليل اقتصادي به منظور توسعه خودكفايي صنعتي و امر صادرات كالا از كشور .
• انجام بررسيهاي لازم و تهيه گزارش و پيشنهادهاي مناسب به منظور رفع تنگناها و مشكلات موجود در جهت تشويق و توسعه امر صادرات .
• بررسي مقررات جاري گمركي در كشورهاي ديگر و به خصوص كشورهائي كه داراي شرايط مشابه مي باشند، به منظور استفاده از بهترين سيستمها و تكنولوژي هاي موجود در جهان.
• تنظيم و پيشنهاد بودجه گمرك ايران و اجراي بودجه مصوب.
• تنظيم برنامه هاي جامع به منظور نگاهداري و حراست از اموال، اعم از منقول وغير منقول به منظور استفاده بهينه از امكانات موجود.
• اجراي مقررات مربوط به حفظ حقوق مالكيت فكري، حفظ حقوق مصرف كنندگان و جلوگيري از اغفال مردم در مقابل ورود كالاهاي تقلبي و غير اصلي.

گمرك ايران اصیل ترين دستگاه ناظر بر جريان ورود و خروج كالا از محدوده قلمرو گمركي كشور است.
اهداف كلان دولت در زمينه تجارت خارجي عبارت است از:
• صادرات: توسعه صادرات غيرنفتي
• واردات: حمايت از توليدات داخلي، كسب درآمدهاي گمركي
• ترانزيت خارجي: استفاده از مزيتهاي جغرافيايي كشور براي افزايش ترانزيت و تسهيل جريان ترانزيت، پيشگيري از تخلفات و قاچاق تحت پوشش ترانزيت
• قاچاق كالا: كاهش جريان قاچاق كالا در دستيابي به اهداف فوق دستگاه ها و حوزه هاي مختلفي دخيل هستند. در حوزه گمرك، اهداف نظام مطلوب گمركي را مي توان در بندهاي زير بيان كرد:
• صادرات كالا: تسهيل جريان صادرات، تعيين ارزش صحيح، كارايي در ارائه تسهيلات جنبي از قبيل ورود موقت با هدف پردازش براي صادرات
• واردات كالا: تسهيل جريان واردات، تعيين تعرفه صحيح، تعيين ارزش صحيح، پيشگيري از تخلفات و قاچاق تحت پوشش واردات
• كالاي همراه مسافر: تسهيل جريان ورود و خروج مسافران، پيشگيري از تخلفات و قاچاق تحت پوشش كالاي همراه مسافر
• پرونده هاي قاچاق كالا: افزايش كارايي در پيگيري قضايي پرونده هاي قاچاق در عين حال، دستيابي به نظام مطلوب گمركي مستلزم رعايت دو موضوع است: يكي، تسهيل درامر تجارت و ديگري اعمال مقررات و مبارزه با تخلفات. برقراري تعادل ميان اين دو هدف را مي توان اصلي ترين وظيفه مديريت گمركي دانست كه موضوع در قالب نمودار زير نيز ارائه شده است: شايد بتوان گفت هدف نهايي طرح تحول اقتصادي ايجاد فضاي مناسب كسب و كار و فعاليت اقتصادي، 78 ميليارد دلار در سال 1386 / در كشور است. با توجه به حجم تجارت خارجي كشور معادل حدود 5 نقش گمرك در تجارت خارجي (صادرات- واردات- امور مسافري- ترانزيت) از يكطرف و اعمال سياستهاي تجاري و اقتصادي دولت از طرف ديگر روشن مي شود. بعبارت ديگر گمرك ميتواند در ايجاد فضاي مناسب كسب و كار در كشور نقش مهمي را ايفاء كند و به همين دليل به عنوان يكي از محورهاي اصلي در طرح تحول اقتصادي مدنظر قرار گرفته است.

ساير دلاليل قرار گرفتن گمرك بعنوان يكي از محورهاي طرح تحول اقتصادي بطور خلاصه عبارتند از:
1) گمرك بعنوان دروازه تجارت خارجي كشور در اجراي سياستهاي تجاري و اقتصادي از اهميت فوق العاده اي برخوردار بوده و عملكرد مناسب آن در اين زمينه تاثيرگذار در كل فعاليت هاي اقتصادي است.
2) وابستگي توليد كشور به كالاهاي سرماي هاي، مواد اوليه و واسط هايي وارداتي از يكطرف و سهم بالاي اين كالاها در واردات كشور از طرف ديگر نقش گمرك را در تسهيل فعاليتهاي توليدي برجسته مينماید.
3) نظر به رويكرد صادرات محور در توليد براساس برنامه چهارم توسعه اقتصادي- اجتماعي كشور، تسهيل امور مربوط به صادرات كالاها و خدمات در گمرك موجب تقويت بخشهاي توليدي صادراتي و رسيدن به اهداف برنامه میشود.
4) با توجه به افزايش حجم واردات و ترانزيت، دقت در ارز شگذاري كالاها و طبق هبندي صحيح آنها در گمرك و نيز نظارت و دقت در ترانزيت نقش قابل توجهي در كسب درآمدهاي دولت ايفا مي كند.
5) با عنايت به تصويب و ابلاغ قانون ماليات برارزش افزوده، تحول در نظام گمركي و دقت و سرعت درخدمات گمركي نقش غيرقابل انكاري در اجراي مطلوب قانون مزبور ايفا مي كند.
6) با توجه به پديده قاچاق كالا و لزوم جلوگيري از آن، بهبود كيفيت فعاليتهاي گمرك نقش مهمي را براي مبارزه با اين پديده ايفا مي كند.

بطور كلي تعداد 23 كنوانسيون در زمينه فعاليتهاي گمركي در سطح بين المللي وجود دارد كه درجدول شماره 2 اين كنوانسيونها همراه با وضعيت عضويت يا عدم عضويت ايران در آنها آمده است.

اسامي كنوانسيونها وموافقت نامه هاي بين المللي گمرك رديف نام كنوانسيون عضويت ايران
1). (CCC) كنوانسيون تاسيس شوراي همكاري گمركي 1959
2). (HS) كنوانسيون بين المللي سيستم هماهنگ توصيف و كد گذاري كالا  1996
3). كنوانسيون هواپيمايي كشوري بين المللي 1950
4). موافقت نامه تسهيل مبادلات بين المللي وسائل سمعي و بصري (موافقت نامه بيروت) 1950
5). موافقت نامه يونسكو در ارتباط با ورود لوازم آموزشي، علمي وفرهنگي (موافقت نامه فلورانس ) 1950
6). (CIV) كنوانسيون بين المللي حمل و نقل مسافر و توشه با راه آهن  1966
7). (CIM) كنوانسيون بين المللي حمل و نقل كالا از طريق راه آهن 1966
8). (A.T.A) كنوانسيون ورود موقت 1968
9). كنوانسيون ورود موقت لوازم حرفه اي 1968
10). كنوانسيون ورود موقت وسايط نقليه شخصي 1968
11). كنوانسيون ورود موقت لوازم بسته بندي 1968
12). كنوانسيون تسهيل ورود كالاها براي عرضه شدن يا به كار رفتن درنمايشگاه، بازار مكاره، كنگره و موارد مشابه 1998
13). كنوانسيون تسهيلات گمركي براي جهانگردان 
14). پروتكل الحاقي تسهيلات گمركي براي ورود لوازم تبليغات جهانگردي 
15). كنوانسيون كمك هاي متقابل اداري به منظور پيشگيري، تجسس وجلوگيري از تخلفات اداري (كنوانسيون نايروبي) 1998
16). (TIR Carnet) كنوانسيون حمل و نقل بين المللي كالا در جاده ها 1984
17). كنوانسيون پاريس (حمايت از مالكيت صنعتي) 1959
18). (WIPO) كنوانسيون تاسيس سازمان جهاني مالكيت فكري 2000
19). كنوانسيون 1954 نيويورك در خصوص كارنه دوپاساژ 
20). كنوانسيون 1946 سازمان ملل متحد در مورد معافيت اشياء وكالاي مورد استفاده رسمي نمايندگ يهاي ملل متحد و مؤسسات تخصصي وابسته 
21). كنوانسيون گونه هاي در حال انقراض 1961
22). كنوانسيون هماهنگي كنترل كالا در مرز 2007
23). كنوانسيون مربوط به كالاهاي مورد استفاده ماموريت هاي كنسولي و اجراي آن (كنوانسيون وين1961) 

قیمت کالا، وزن آن و نسبت این دو،میزان اهمیت زمان حمل و وزن حجمی کالا در تصمیم گیری موثر است. هرچه نسبت ارزش کالا به وزن آن افزایش یابد حمل هوایی آن موجه تر میباشد. به عنوان مثال برای یک دستگاه رایانه همراه با ارزش تقریبی ششصد دلار و وزن تقریبی شش کیلو این نسب برابر صد بوده درصورتیکه همین نسبت برای یک عدد کیف حمل رایانه با ارزش تقریبی بیست دلار و وزن دو کیلو معادل عدد ده میباشد.

درصورتیکه عامل زمان در حمل کالا حائزاهمیت بوده یا زیان ناشی از دیر رسیدن بار بیشتر از صرفه جویی حاصل از حمل دریایی آن باشد حمل هوایی کالا منطقی ترمیباشد.

اهم مشكلات و چالش هايي كه گمرك ايران با آن مواجه است عبارتند از: مشكل مربوط به تعيين ارزش كالاها با توجه به تغيير سريع و به روز قيمت هاي جهاني ، تنوع زياد در مأخذ تعرفه كالاها مبناي پرداخت حقوق ورودي كالاها، ارزش آنهاست.

اين گرايش براي برخي واردكنندگان وجود دارد كه با ارائه مدارك غير واقعي ارزش كالاها را كمتر از ميزان واقعي آنها اعلام و حقوق ورودي كمتري پرداخت نمايند. نتيجه اين امر پرداخت حقوق ورودي كمتر توسط واردكنندگان و سخت تر شدن امكان رقابت محصولات داخلي با توليدات خارجي است. ريشه اين مشكل را ميتوان در عدم بكارگيري فناوري اطلاعات(IT)، نبودن نظام تعيين ارزش در گمرك ايران، عدم عضويت در كنوانسيون بين المللي ارزش و وجود انگيزه تخلف در بخشهايي از جامعه تجاري كشور با هدف انتفاع مالي كه از بالا بودن نرخ حقوق ورودي براي تعداد زيادي از كالاها و همچنين مزيتهايي مثل جوايز صادراتي سرچشمه ميگيرد، جستجو كرد.

طولاني بودن زمان انجام تشريفات گمركي كالاها:
تبعات منفي اين مشكل مستقيماً متوجه بخش توليد و بازرگاني كشور است كه با افزايش زمان ترخيص كالاها هزينه هاي آنها را افزايش مي دهد. مشكل اصلي در اين زمينه به نحوه تعامل گمرك با دستگاههاي ديگري كه حضور وتأييديه آنها براي تشريفات گمركي ضروري است ، برمي گردد. از جمله اين دستگاهها مي توان به مؤسسه استاندارد و تحقيقات صنعتي ايران، اداره بهداشت، سازمان انرژي اتمي و قرنطينه ها اشاره كرد. از يك طرف، ناقص بودن نحوه حضور اين دستگاهها در گمركات باعث كندي تشريفات ميشود و از طرف ديگر به علت عدم ارتباط الكترونيكي بين اين دستگاه ها علاوه بر تأخير، مسائل مربوط به جعل اسناد نيز پيش مي آيد. با توجه به اهميت موضوع ، در اين مورد به تفصيل بحث مي كنيم.

تعدد گمركات در ايران و گسترش روزافزون آنها مشكل كنترل را براي مقامات گمركي سخت كرده است. درحال حاضر در كشور بيش از 160 واحد گمركي وجود دارد كه اغلب آنها از نظر تجاري توجيه ندارند. بر اساس اطلاعات موجود حدود 1 درصد از حدود 100 گمرك / 98/2 درصد از كل صادرات و واردات كشور تنها از 66 گمرك و 8 ديگر صورت ميگيرد.
وجود رويه هاي پيچيده اداري و تفسير پذيري قوانين و رويه هاي گمركي و باز بودن دست كاركنان در اتخاذ تصميمات. تخصصي نبودن گمركات كشور امكان و احتمال تخلفات و سوء استفاده ها را بيشتر كرده است.
طبقه بندي غير واقعي كالاها در رديف هاي با نرخ حقوق ورودي پايين تر با هدف انتفاع مالي و عدم پرداخت حقوق دولت.

قاچاق كالا : يك سري از كالاها با تباني و به صورت مخفيانه بدون انجام تشريفات گمركي از طريق گمركات رسمي يا در پوشش رويه هاي قانوني مثل ترانزيت به كشور وارد (يا از كشور خارج)مي شوند.
تعدد مراجع و مراكز سياستگذار در امور بازرگاني - گمركي (از جمله وزارت بازرگاني ، موسسه استاندارد، وزارت بهداشت، وزارت صنايع، سازمان انرژي اتمي ، سازمان دامپزشكي، وزارت جهادكشاورزي و ...)

- متفاوت بودن قوانين و رويه هاي مورد عمل هر دستگاه 
- عدم اصلاح ساختار سازماني، متناسب با تغييرات و تحولات صورت پذيرفته 
- مشكلات مربوط به انگيزش كاركنان (از جمله نظام پرداخت و پايين بودن سطح آموزش كاركنان) 
- عدم حضور موثر و فعال گمرك در عرصه سياست گذاري هاي بخش هاي تجاري و بازرگاني 
- كمبود شديد نيروي انساني به نحوي كه در حال حاضر عليرغم افزايش 40 درصدي تعداد واحدهاي گمركي نسبت به سال 60 (114 واحد به 160 واحد) ، تعداد نيروي انساني شاغل حدود 18 درصد كاهش داشته است ( 7965 نفر به 6600 نفر)
 - عدم تجهيز مبادي ورودي و خروجي به تجهيزات و ابزارهاي كنترلي پيشرفته عليرغم افزايش حجم مبادلات

در صورت تمایل شما ، بله

ما در کلیه مراحل سفر از جمله گرفتن ویزا ، بلیط تا رفت و آمد در داخل چین ، رزرو هتل و خرید مناسب ، در کنار شما هستیم .